VAN (İGFA) – Titu Maiorescu Üniversitesi, Avrupa Akademisyenler Birliği, Avrupa Mucitler Derneği, Tahran Üniversitesi dayanağıyla Van İş Geliştirme Merkezi ve TEKNOKENT işbirliğinde Van’da yüzlerce İranlı profesör ve tabiplerin katıldığı (CAMFEST) “Tamamlayıcı Tıp, Alternatif Tıp ve Medikal Festivali” düzenlendi.
İŞGEM Van İş Geliştirme Merkez Yerleşkesi’nde iki gün süren şenlikte, 60 İranlı girişimcinin sıhhat alanında geliştirdiği aygıt ve tıbbi eserler sergiledi. Şenliğe İranlı profesör, tabip, akademisyen ve iş insanlarının yanı sıra İstanbul Milletlerarası Buluş Fuarı Koordinatörü Koray Şahin, İŞGEM İdare Konseyi Lideri Mahmut Gedik, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Lideri İsa Berge, kurum ve STK amirleri ile şenliğin Van’da yapılması için teşebbüslerde bulunan Memleketler arası Tubittum Mecmuası İmtiyaz Sahibi Hikmetullah Ehil katıldı.
İŞGEM İdare Konseyi Lideri Mahmut Gedik, son 4 yıldır misyonlarını değiştirdiklerini belirterek, “Sıradan eserler değil yenilikçi, teknolojik, inovaktif, ihracat odaklı ve katma kıymeti yüksek eser üreten işletmelere, girişimcilere yer vereceğiz dedik. Bunu yaparken 4-5 yıldır komşumuz İran’la da işbirliğine girdik. Bu işbirliğinde gözlemlediğim şuydu, İran’ın bize muhtaçlığı var, bizim de İran’a gereksinimimiz var. İran’da yenilikçi, teknolojik eser üreten çok âlâ teşebbüsçüler olduğunu tespit ettik. Ülkemizde de hükümetimizin almış olduğu bir karar ile artık teknolojik seviyesi yüksek, yenilikçi, katma pahası yüksek eser üreten üreticilere dayanak veriliyor. Tepemiz çok ilgi gördü. Yaklaşık 14 ülkeden 45 teşebbüsçü projeleriyle buraya geldiler. 6 teşebbüsçü Türkiye’de yatırım kararı aldı, bunlardan 4’ü İŞGEM’de. Her ne kadar problemli süreç yaşansa da bunu fırsata dönüştürmek için uğraş veriyoruz” diye konuştu.
Gedik, şu an İŞGEM’de 11 İranlı girişimcinin olduğunu söyledi.
İran Doktorlar Birliği Lideri Dr. Behzad Jaybashi ise İran’ın klâsik tıbbını, doğal ve bitkisel eserlerini problemsiz bir biçimde tüm dünyaya yaymak istediklerini kaydetti.
Yoğun iştirakin olduğu programda profesör, tabip ve kurum amirlerine sertifika dağıtılırken, programın Van’da yapılması için emek sarf eden Memleketler arası Tubittum Mecmuası’na altın madalya takdim edildi.
Festival sonrası açıklamada bulunan Memleketler arası Tubittum Mecmuası İmtiyaz Sahibi Hikmetullah Ehil, mecmualarının Türkiye, İran ve Irak’ın farklı bölgelerinde hizmet verdiğini anımsatarak, “Tubittum olarak bu programda yaptığımız hizmeti daha âlâ kanıtlamak ismine yetkililerle işbirliği içinde hareket ettik. Van ismine hiçbir karşılık beklemeden yapılan çalışma, Van’ın sıhhat ve istihdam alanında daha çok büyüyebilmesi açısından kıymetli oldu. Şenlikte İran ve İŞGEM tarafından altın madalya mükafatına layık görüldük. Bu nedenle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Umarım Van’da bulunan kurum ve STK amirleri bu cins şenliklere daha düzgün dayanak verir” dedi.
Türkiye Buluşlar ve Buluşçular Derneği’nin Doğu Anadolu temsilcisi Dr. Mehrdad Fojlaley de, Van’da birinci kere düzenlenen (CAMFEST) Tamamlayıcı Tıp, Alternatif Tıp ve Medikal Festivali”ne katılanlara teşekkür ederek, şenlikte yapılan icatlar ve eserlerin tanıtımını gerçekleştirdi. Fojlaley, hedeflerinin tanıtımı yapılan eser ve icatların üretimini Türkiye’de yapmak ve Türkiye pazarına kazandırmak olduğunu söyledi.